Alapítvány

Névadónkról

Kathleen Ellen Dubs
1944–2011

Kathleen Dubs 1944-ben született Chicagoban. Az Illinois-i Egyetemet Edmund J. James ösztöndíjasként végezte 1969-ben, majd 1974-ben kitüntetéssel szerzett PhD fokozatot az Iowa-i egyetemen, disszertációjának témája az Old English Genesis B manuscript volt. Tanított az Oregoni Egyetemen, majd a San Franciscoi Egyetem professzora és dékánja lett. Magyarországra való érkezését megelőzően a pennsylvaniai Cedar Crest College dékánja és provostja volt.

Bár 1991-ben egy évre jött Magyarországra a Soros Alapítvánnyal, érkezésekor érzett benyomásait úgy összegezte "it felt instantly like being at home", így az egyből végül húsz esztendő lett. Tanított az egri Eszterházy Károly Főiskolán, majd 1995-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem angol tanszéke és később a Ruzomberoki Katolikus Egyetem professzora lett, de továbbra is Egerben élt. Különleges intellektusa, ember- és életszeretete, páratlan műveltsége, fanyar, találó humora révén nyomot hagyott minden közösségben, melynek tagja volt.

Miután 2010 novemberében agydaganatot diagnosztizáltak nála, betegségét és a megsemmisítő kezeléseket hihetetlen erővel és méltósággal viselte. Az élet iránti szeretete és humora az utolsó pillanatig elkísérte. Kathleen 2011. november 23-án, egri otthonában hunyt el.

Hallgatói így írnak róla: "első Pázmányos szemináriumom nála volt; az egyik legszigorúbb tanárom volt az egyetemen, de zseniális humorával és elképesztő előadásával többségünknél képes volt elérni, hogy bejárjunk lelkesen az órákra. Miatta voltam hajlandó elolvasni a többségét a Középkoros szövegeknek. Mindannyiunknak nagyon fog hiányozni!"

"Amikor először feljelentkeztem egy szemináriumra Kathleen Dubs tanárnőhöz, még nem tudtam, hogy olyan élményben lesz részem, amely örökre elfeledteti velem a sablonos középiskolai irodalomórák emlékét. Nem gondoltam, hogy létezhet olyan tanóra, amelynek a végén sajnálom, hogy az idő nem tud megállni és a kilencven perc örökké tartani. Dubs tanárnő órái ilyenek voltak, mert Ő nem csak irodalomról és nyelvészetről tanított, hanem egyedülálló megközelítési módjainak köszönhetően az élet sokrétűségéről is elgondolkoztatta a hallgatóit. Szakmai tudása, bölcsessége és kivételes humorérzéke lehetővé tette, hogy senki se hagyhassa el az osztálytermet anélkül, hogy maradandó értékű emléket vigyen magával. Tökéletes egyensúlyt tudott tartani szigor és igazságosság, valamint játékosság és következetesség között, mely tulajdonság csak igazi tanáregyéniségre lehet jellemző. Dubs tanárnő sokunknak szebbé és színesebbé varázsolta a hosszú egyetemi éveket, amiért igaz hálával tartozunk neki és soha nem felejtjük el."

Kérjük, olvassák el célkitűzéseinket és segítsék alapítványunkat, amelyet Kathleen nevében, olyan céllal tettünk, amelyet ő is teljes szívvel támogatna, és amellyel méltó emléket állítunk mindannak, amit ő képviselt.

Minden segítséget előre is köszönünk.

Kathleen Dubs Alapítvány | Számlaszám: 10401141-50526677-78801002 | www.kedubsalapitvany.hu